Chyba każda mama po pewnym etapie żywienia swoich dzieci dochodzi do momentu, że już nie wie co wymyślać na posiłki by maluchy były zadowolone i jadły ze smakiem. Ja również. Warto zastanowić się co podawać swoim pociechą na kolację. Jedną z najtrudniejszych rzeczy w gotowaniu dla małych ludzi jest wybranie odpowiednich posiłków, które po pierwsze dzieci naprawdę pokochają, a po drugie żeby były zdrowe. Spójrzmy prawdzie w oczy, dzieci są wybredne pod względem jedzenia. Dlatego jest to trudna sztuka, ale nie bój się każda z nas to przechodzi.
Jakość nie ilość – zdrowa kolacja podstawą rozwoju dzieci
Po pierwsze ważne dla każdej mamy powinno być to że posiłki mają być zdrowe. Nie mogą one zawierać ciężko strawnych składników bo przez to nasze dziecko ma potem problem z zaśnięciem i budzi się w nocy z bólem brzucha. Muszą jednak być pożywne by zapewniały poczucie sytości na całą noc. Najlepiej jakby zawierał dużą ilość niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników odżywczych i mineralnych. Organizm dziecka pracuje cały czas, nawet w nocy. Jest to etap w życiu każdego człowieka gdzie w nocy zachodzi wiele ważnych procesów. Głównie wytwarza się hormon wzrostu. Dlatego wieczorny posiłek jest tak ważny. Zwróćmy uwagę by posiłki, które przygotowujemy maluchom na kolację nie zawierały owoców, warzyw, takich jak kalafior, kapusta pekińska, szpinak oraz makaronu. Są to produkty, które mogą utrudnić dziecku zaśnięcie ponieważ są ciężko strawne i mogą powodować zbyt intensywną pracę układu pokarmowego na noc. Pamiętaj również by nie podawać przed snem swojemu dziecku nic słodkiego. Słodkie czy słone przekąski na noc to zły pomysł. Produkty te zawierają bardzo dużo kalorii, a na noc nie jest potrzebna twojemu dziecku taka dawka energii.
Idealna pora na kolacje
Kolacja to około 20 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. W zależności od wieku zapotrzebowanie na kalorie się zmienia. Według specjalistów dla dzieci do roku będzie to mniej więcej 175 kcal, dla dziecka w wieku od roku do trzech lat powinno to być 250 kcal. W okresie przedszkolnym, a są to dzieci pomiędzy czwartym, a szóstym rokiem życia, ich kolacja powinna zawierać około 350 kcal. Bardzo ważną zasadą w podawaniu kolacji jest to by nie było ona tuż przed senem. Kiedy zmuszasz dziecko do pójścia spać od razu po zjedzeniu kolacji na pewno przysporzy ci to wiele problemów, nerwów i płaczu. Po zjedzeniu kolacji twój maluch potrzebuje czasu by strawić posiłek i jego żołądek podczas snu mógł odpoczywać. Dla młodszych dzieci do drugiego roku życia powinno to być mniej więcej godzinę, dla starszych powyżej trzeciego życia już powinno to być około dwóch godzin. Zaplanuj kolację odpowiednio wcześnie przed planowaną porą pójścia spać.
Zdrowa i szybka kolacja dla dzieci
Kolacja dla dzieci powinna być kolorowa i przyciągać tych małych smakoszów. Im bardziej zwariowaną formę przybierze, tym będzie chętniej przyjmowany przez dzieci. Moje dzieci uwielbiają mini klopsiki z mielonego mięsa z piersi kurczaka z warzywami, podawane z sosem na przykład pomidorowym. Lecz to już według własnego uznania. U nas najlepiej sprawdza się opcja właśnie z sosem pomidorowym.
Składniki :
1 porcja mielonego mięsa z piersi kurczaka,
1/2 czerwonej papryki,
1 marchewka,
1 mała cukinia,
3 łyżki pesto bazyliowego,
1/2 szklanki bułki tartej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Po pierwsze rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Zacznij od przygotowania mieszanki warzywnej: pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę. Pokrojone warzywa wsyp do dużej miski. Dodaj pesto, bułkę tartą, sól i wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Do miski dodaj mięso i jeszcze raz wymieszaj do połączenia się składników. Możesz użyć do tego rąk. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i skrop oliwą. Uformuj małe klopsiki i ułóż na blaszce. Piecz przez 20 minut. Fajnie wyglądają podawane na wykałaczkach. Moje dzieci je uwielbiają. Mam nadzieje że twojemu dziecku również przypadną do gustu.